بررسی مشکلات باتری دستگاه حضور و غیاب
خرابی باتری، یکی از مشکلات شایع در دستگاه حضور و غیاب است.
باتری در دستگاه حضور و غیاب، وظیفه تأمین انرژی الکتریکی قطعات را هنگام قطعی برق برعهده دارد. وقتی دستگاه به برق متصل باشد، باتری شارژ شده و در زمان قطعی برق، دستگاه را روشن نگه می دارد. مدت کارکرد دستگاه حضور و غیاب به کمک باتری و بدون برق شهر به طور متوسط 5 ساعت است که به نوع دستگاه حضور و غیاب، نوع باتری و میزان استفاده از دستگاه در زمان قطعی برق بستگی دارد.
اکثر دستگاههای حضور و غیاب از باتری یا Ups داخلی استفاده می کنند. برخی دستگاهها نیز فاقد باتری داخلی بوده و هنگام قطعی برق توسط باتری یا Ups خارجی که همراه دستگاه حضور و غیاب می باشد، تغذیه می شوند.
برخی شرکتهای فروشنده، دستگاههای حضور و غیاب خود را بدون باتری عرضه می کنند و در صورت درخواست مشتری، باتری یا Ups را بعنوان یک آپشن اضافه (با دریافت هزینه جداگانه) در اختیار مشتری قرار می دهند.
باتری استفاده شده در دستگاههای حضور و غیاب از نوع قابل شارژ بوده و قابلیت شارژ مجدد دارد. اما هر باتری تاریخ تولید و انقضاء دارد و طول عمر مفید آن بسته به مدت استفاده، حدود 2 سال است. لذا نباید انتظار داشته باشیم که بصورت دائمی و بدون مشکل برای ما کار کند.
علاوه بر این ممکن است حین کار نیز بدلیل عدم نگهداری نامناسب، مشکلاتی پیش بیاید و کارکرد باتری را تحت تأثیر قرار دهد.
وارد آمدن ضربه ، رطوبت، ورود ولتاژ ناخواسته زیاد ، اتصال کوتاه در مدار باتری از جمله مواردی هستند که باعث معیوب شدن باتری یا اختلال در کار آن می شوند.
در ادامه به برخی از شایعترین مشکلات باتری در دستگاه حضور و غیاب می پردازیم:
-1 شارژ نشدن باتری
اگر باتری شارژ نشود، بالطبع توان روشن نگه داشتن دستگاه حضور و غیاب هنگام قطعی برق را نخواهد داشت.
مهمترین علت شارژ نشدن باتری، پایان عمر مفید باتری است. اگر پس از چندین سال استفاده از دستگاه حضور و غیاب و باتری آن، دیگر باتری شارژ نشده و یا کار نمی کند، به احتمال زیاد وقت تعویض آن فرا رسیده است.
احتمال بعدی این است که مشکلی در مدار تغذیه باتری از جمله اتصال کوتاه یا خرابی یک قطعه از جمله رله موجود در مدار بوجود آمده باشد که تشخیص و تعمیر آن توسط کارشناس مربوطه امکانپذیر است.
-2 روشن نشدن یا خاموش و روشن شدن (Restart) دستگاه حضور و غیاب
اگر دستگاه حضور و غیابی خاموش شده و روشن نمی شود و با به محض روشن شدن، مجددا Restart می گردد، یکی از علتهای آن خراب شدن باتری می باشد. باتری معیوب می تواند با ایجاد اختلال در مدار داخلی دستگاه حضور و غیاب باعث خاموش شدن یا Restart شدن دستگاه گردد. راه تشخیص آن هم ساده است. اگر با جدا کردن باتری از دستگاه، مشکل حل شد، باید باتری را تعویض نمایید.
-3 ایجاد اختلال در کار قطعات دیگر
معیوب شدن باتری می تواند در کار قطعات دیگر دستگاه حضور و غیاب اختلال ایجاد کند.
یک باتری معیوب ممکن است با اعمال ولتاژ اضافی به برد موجب ایجاد اختلال در کار قطعات مختلف از جمله کارتخوان، اسکنر اثر انگشت و ... گردد. اگر با خروج باتری از مدار مشکل مرتفع شد، باید باتری تعویض گردد. اگر باتری سالم بود، شاید مدار تغذیه باتری مشکل داشته باشد که باید تعمیر گردد.
باتری مورد استفاده در دستگاههای حضور و غیاب متنوع بوده و بسته به نوع دستگاه از باتری های مختلفی در سایز های کوچک تا بزرگ و با ولتاژهای متفاوت ( 5ولت تا 24 ولت) در آنها استفاده می شود. بیشتر باتری های دستگاههای حضور و غیاب بخصوص دستگاههای وارداتی شبیه باتری گوشی های هوشمند بوده و به راحتی نصب و جدا می شوند. برخی باتری ها توسط سوکت به برد دستگاه متصل است که در اینصورت نیز به راحتی سوکت را می توان از دستگاه جدا نمود.
نکته بسیار مهم در تعویض باتری این است که قبل از تعویض، حتما دستگاه حضور و غیاب را از برق جدا کرده و خاموش نمایید.
بیشتر بدانید
عملکرد باتری دستگاه حضور و غیاب
عملکرد منبع تغذیه دستگاه حضور و غیاب
علت روشن نشدن دستگاه حضور غیاب چیست؟