معمولا محل کار پرسنل  ادارات و شرکتها در یک نقطه متمرکز است و در قرارداد کار، یک مکان بعنوان محل فعالیت کارکنان سازمان ها، ادارات و شرکتها قید می‌شود. اما گاهی برای پیشبرد امور شرکت، نیاز به حضور برخی از پرسنل در محلی خارج شرکت است‌. در واقع اعزام به مأموریت کاری یکی از نیازهای هر واحد صنعتی، تولیدی و خدماتی است و در قبال آن مزایایی در چارچوب قوانین و مقررات به فرد اعزام شونده تعلق می گیرد. در این بخش با نکات  مهم مأموریت در قانون کار آشنا می‌شویم.


تعریف مأموریت در قانون کار 

مأموریت کاری به موردی اطلاق می‌شودکه پرسنل برای انجام امور محوله به محلی خارج از محل اشتغال خود اعزام می شوند. برای ثبت مأموریت روزانه  و دریافت مزایای آن، فرد اعزام شونده (مامور) باید حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کار اصلی خود دور شود. (فاصله محل ماموریت از محل کار اصلی ۵۰ کیلومتر یا بیشتر باشد.) و یا ناگزیر شود حداقل یک شب در محل ماموریت توقف نماید.

بنابرین اگر هیچ یک از این دو شرط در اعزام کارکنان به خارج شرکت تحقق پیدا نکند، طبق قانون مزایای (فوق‌العاده) مأموریت به شخص پرداخت نمی شود. به این نوع مأموریت، مأموریت روزانه یا مأموریت اداری نیز گفته می‌شود.


ما یک مقاله دیگر راجع به انواع ماموریت اداری در سایت مجله حضور و غیاب نوشته ایم که می توانید آن را هم ببینید.


مأموریت ساعتی در قانون کار

بسیار پیش می آید که در ادارات و شرکت ها، پرسنل برای انجام امور محوله به سطح شهر و  یا نزدیکی محل کار خود اعزام شده و پس از چند ساعت به محل کار خود بر می گردند. به این نوع ماموریت در اصطلاح حضور و غیاب، مأموریت ساعتی اطلاق می‌شود و بابت آن مزایایی به پرسنل تعلق نمی گیرد. در واقع مأموریت ساعتی جزئی از کارکرد روزانه محسوب می شود و اگر خارج از ساعت اداری باشد، بابت آن برای مامور، اضافه کاری در نظر گرفته می‌شود.


مدت مأموریت

طبق قانون کار ملاک محاسبه مدت زمان (تعداد روزهای) مأموریت، تاریخ حرکت از مبداء و تاریخ بازگشت و رسیدن به مبداء (محل کار یا سکونت) می باشد.


خودداری پرسنل از عزیمت به ماموریت کاری 

اگر در قرارداد کاری پرسنل، موضوع اعزام به مأموریت قید شده باشد و یا طبق توافق بعدی، شخص اعزام به ماموریت را پذیرفته باشد، چنانچه در عمل از انجام تعهد خود در خصوص انجام مأموریت کاری خودداری کند، امتناع وی در حکم قصور در انجام وظایف محوله تلقی شده و کارفرما مجاز است با وی طبق مقررات قانون کار برخورد نماید.


مزایای مأموریت کاری (حق مأموریت)   



طبق قانون کار، به پرسنلی که به مأموریت خارج از محل خدمت اعزام می شوند، علاوه بر مزد روزانه، فوق‌العاده (حق) مأموریت نیز تعلق می گیرد. این فوق‌العاده ماموریت برابر با مزد مبنای روزانه شخص اعزام شونده است.

ضمناً کارفرما مکلف است وسیله رفت و برگشت پرسنل مامور را تامین کند و یا هزینه رفت و برگشت را به وی پرداخت نماید.

قانون کار برای تأمین غذا و محل اقامت پرسنل در مدت ماموریت، تکلیفی بر عهده کارفرما نگذاشته است، مگر اینکه طرفین راجع به پرداخت هزینه های ذکر شده به توافق رسیده باشند. البته طبق عرف و روال اکثر شرکتها، معمولاً محل اقامت و غذای پرسنل مامور از طرف کارفرما و یا شرکت میزبان تأمین می‌شود.

حق-ماموریت


توصیه می‌کنم این مطلب کاربردی را هم بخوانید : غیبت موجه و غیر موجه در قانون کار


اضافه کاری در مأموریت 

در قانون کار موردی در خصوص محاسبه اضافه کاری در مدت ماموریت  ذکر نشده است و این موضوع به توافق طرفین (کارفرما و مامور) بستگی دارد.


حادثه حین انجام کار در خارج شرکت  

انجام کار حین مأموریت به منزله انجام کار در محل کار اصلی است. چنانچه در زمان مأموریت کاری حادثه ای برای مامور اتفاق بیفتد، حادثه ناشی از کار تلقی شده و شخص آسیب دیده تحت حمایت‌های در نظر گرفته شده در قانون قرار خواهد گرفت.


تعطیلات رسمی در مأموریت کاری 

 قانون مربوط به تعطیل روز جمعه و تعطیلات رسمی شامل حال کارکنانی که در ماموریت به سر می برند، نیز می گردد. بنابراین اگر پرسنلی در ایام تعطیلات جمعه و رسمی در ماموریت باشد، ضمن برخورداری از فوق‌العاده ماموریت، در صورت اشتغال به کار در این مدت، از فوق‌العاده  کار تعطیل و اضافه کاری نیز برخوردار خواهد شد.


مالیات و حق بیمه  

فوق‌العاده ماموریت  معاف از مالیات است و مشمول کسر حق بیمه نیز نمی شود.


اعزام به خارج از کشور 

در قانون کار در خصوص حق مأموریت خارج از کشور، موردی پیش بینی نشده است و پرداخت در این مورد به قرارداد و توافق طرفین بستگی دارد.


انتقال به سازمان دیگر 

از نظر قانون کار پرسنلی که به عنوان مامور از سازمانی به سازمان دیگر منتقل می شوند، مشمول دریافت فوق‌العاده مأموریت نیستند، مگر اینکه در این زمینه توافقی بین طرفین صورت بگیرد. 


  بیشتر بدانید                             

تعاریف و نکات مهم در قرارداد کار

آشنایی با قوانین مرتبط با بیمه پرسنل

مالیات بر درآمد | قوانین مالیات بر حقوق کارکنان

تعهدات کارگر و کارفرما در مقابل هم